فهرست مطالب

پژوهشنامه حلال - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1400)

پژوهشنامه حلال
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهران نوری*، محمد فاقعی شهر بابکی، دانیال صالحی، زینب صادقیان مطهر، احسان پرندی، سعید سهیلی نیا، محمدتقی مقنیان صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    از ویژگی‏های فیزیکی مهم فرآورده‏های گوشتی می توان به ظرفیت نگهداری آب، قدرت امولسیفیکاسیون، افت پخت و بافت اشاره کرد. راه کارهای مختلفی به منظور بهبود این ویژگی‏ها وجود دارد. یکی از این راه کارها، بهبود فرآیندهای تولید از جمله فرآیند عمل آوری، فرآیند مخلوط کردن و فرآیند پخت است. راه کار موثر دیگر، بهینه ‏سازی فرمولاسیون‏ها با به کارگیری ترکیبات عمل گرا می‏باشد. عمده ‏ترین مواد عمل گرای مورد استفاده در فرآورده ‏های گوشتی شامل نمک‏های غیرآلی (سدیم کلراید، سدیم فسفات، سدیم کربنات و سدیم سیترات)، پروتیین های گیاهی (از جمله پروتیین‏های سویا، گندم و نخود)، پروتیین‏های حیوانی (از جمله کازیین و آلبومین)، نشاسته‏ ها (از جمله نشاسته سیب‏ زمینی و ذرت) و هیدروکلوییدها (از جمله کاراگینان و آلژینات) می‏باشند. از این‏رو در این مقاله، عمده‏ترین مواد عمل گرای موثر بر کیفیت فیزیکی فرآورده ‏های گوشتی معرفی می‏شوند. در این تحقیق سعی شده است از مطالب علمی قدیمی و پایه ای و همچنین مطالب علمی جدید موجود در کتب و مقالات مختلف چاپ شده استفاده شود.

    نتایج

    امروزه به منظور بهبود ویژگی های فیزیکی فرآورده های گوشتی، مواد عمل گرای مختلفی در فرمولاسیون این محصولات استفاده می‏شود. این مواد می توانند دارای منابع مختلف آلی و غیر آلی باشند. مقادیر مورد استفاده این مواد می تواند در محصولات مختلف، متفاوت باشد. برای مثال سدیم فسفات، تا 5/0 درصد، سدیم کلراید تا 2 درصد، نشاسته سیب زمینی تا 4 درصد و کاراگینان تا 5/0 درصد استفاده می شوند.

    نتیجه گیری

    به منظور تولید یک محصول گوشتی با ویژگی های فیزیکی قابل قبول از نظر مصرف کننده،  می توان از  ترکیبات عمل گرا از جمله نمک های غیرآلی، پروتیین ها و نشاسته ها استفاده کرد. این ترکیبات با بهبود ظرفیت نگهداری آب، خواص امولسیفیکاسیون و بافتی کمک قابل توجهی به کیفیت نهایی محصول می کنند.

    کلیدواژگان: سوسیس ها، پروتئین ها، نشاسته ها، هیدروکلوئیدها، نمک ها
  • زاهره ایازی رستمکلایی* صفحات 14-22
    مقدمه

    خلقت جهان هستی بر اساس کمال گرایی بنا شده است. انسان که اشرف مخلوقات خداست، بیشترین بهره را از کمال در جهان هستی دارد. انسان دارای چهار بعد وجودی«روح، روان، جسم وذهن» است که دستیابی به کمال در هرکدام از آنها برای او موفقیت محسوب می شود؛ ولی کمال حقیقی در گروی رشد متوازن این چهار بعد است. غذای حلال یکی از مهم ترین عوامل رشد و کمال انسانی در همه ابعاد وجودی اوست.روش ها: نوشتار حاضر با روش تحقیق توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بررسی نحوه تاثیر غذای حلال و حرام بر شخصیت انسان و شکل گیری رفتار او می پردازد.

    نتایج

    کیفیت غذا زمانی که بار ارزشی به خود بگیرد تاثیر مستقیمی بر جسم و روح انسان خواهد گذاشت. غذای حلال و طیب، در مهم ترین اثر، زمینه انجام عمل صالح را فراهم می سازد که آثار بسیار گسترده ای در کامیابی و موفقیت انسان دارد. همچنین در بعد معنوی، غذای طیب سبب نورانیت باطنی انسان می شود و در نقطه مقابل، ایمان آدمی را از بین می برد.

    نتیجه گیری

    طبق تعاریف دین اسلام، غذا شامل خوراک، پوشاک، شنیدنی ها، دیدنی ها، گفتار، رفتار و اندیشه می شود. هرکدام از انواع غذا که نام برده شد، در یکی از ابعاد انسان اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: موفقیت، شخصیت، هویت، انسان کامل، غذای حلال
  • علی ادبی چرمی*، حسین ادبی چرمی صفحات 23-35
    مقدمه

    مفهوم حلال یادآور هر کالایی است که از شاخص سلامت بالایی برخوردار است. این کالا اعم از محصول مصرفی، خدمات و یا نظام های تعاملی است. یکی از نظام های تعاملی میان انسان ها، نظام حقوقی است که بر بستر آن، تعاملات انسان ها دارای نظم و انسجام خواهد بود و حقوق افراد نیز پایمال نخواهد شد. نظام های حقوقی فراوانی در دنیا وجود دارد که عمده آنها مبتنی بر تفکرات لیبرالیستی پایه گذاری شده اند. از طرفی عدالت رکن اصلی حقوق در همه نظام های حقوقی است. تعریف عدالت از منظر مکاتب لیبرالیستی، به دلیل نقص و ناکارآمدی، هر روزه در حال تغییر است. در حال حاضر دو نظریه عدالت توزیعی بسیار مورد توجه حقوقدانان دنیاست. مهم ترین نظریه پرداز عدالت توزیعی، جان رالز است که ابعاد نظری تفکر او در این مقاله بررسی شده است.

    روش ها

    نوشتار حاضر می کوشد با بررسی تطبیقی و روش تحقیق توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، مفهوم حقوق حلال را از رهگذر بررسی مبانی عدالت به ویژه عدالت توزیعی تبیین کند و جامعیت حقوق حلال را مورد توجه قرار دهد.

    نتایج

    نتایج تحقیق بیانگر امکان تاسیس حقوق حلال با شاخص هایی جامع و همه جانبه است.نتیجه گیری: حقوق حلال، با هدف ارتقای سبک زندگی و فراهم سازی کمال انسانی از طریق توجه به عدالت، آزادی، فراغت، معنویت و...، امری قابل تحقق است.

    کلیدواژگان: حقوق حلال، عدالت، عدالت توزیعی، جان رالز
  • مرتضی عمارلو* صفحات 36-48
    مقدمه

    مساله تغذیه یکی از اساسی ترین، اموری است که انسان یرای ادامه حیات به آن نیاز ضروری دارد. از این رو در آموزه های دینی به ویژه در قرآن بیش از 300 آیه در ارتباط با تغذیه و آداب آن بیان شده است و هدف از پژوهش، بیان آدابی که در تغذیه سبب تحصیل معرفت شهودی با تکیه بر آیات و روایات و سخنان علما است.

    روش ها

    این پژوهش با استفاده از آیات و روایات وکتب مرتبط با آنها در صدد تبیین آداب تغذیه از منظر آموزه های دینی که در تحصیل معرفت شهودی تاثیر گذارهستند، می باشد. این پژوهش به روش مطالعه کتابخانه ای انجام گرفته و اطلاعات لازم جمع آوری وتجزیه و تحلیل شده است؛ بنابراین روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. 

    نتایج

    اهمیت معرفت شهودی و تغذیه و رعایت آداب آن در متون دینی به ویژه قرآن بیان شده است و برای تحصیل معرفت شهودی که همان خدا شناسی است یکی از عوامل تاثیرگذار، رعایت آداب تغذیه است. در این تحقیق سعی شده آنچه را که به نظر نگارنده، شاخصه اصلی در تحصیل معرفت شهودی و مرتبط با تغذیه است آورده شود. این شاخصه ها با تمسک به آموزه های دینی عبارت است از؛ حلال بودن غذا، روزه، کم خوری، نیت و انگیزه الهی داشتن در خوردن غذا، ذکر بسم الله، که از تمام این ها به عنوان عوامل ایجادی یاد شده است.

    نتیجه گیری

    یکی از انواع شناخت های بشری، شناخت شهودی است و برای رسیدن به این مرحله شناخت، هر فرد باید سعی کند حجاب ها را از بین ببرد. یکی از عوامل زمینه ساز در رسیدن به شناخت شهودی آداب تغذیه است که در آموزه های الهی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و بر حفظ و رعایت آداب تغذیه در قرآن، روایات معصومین (ع) و سخنان علمای دین تاکید فراوان شده است و از جمله حلال بودن، روزه، کم خوری، نیت و انگیزه الهی داشتن در تغذیه و ذکر بسم الله سبب نورانیت قلب می گردد و نتیجه آن تحصیل معرفت شهودی است که در متون دینی سفارش شده است.

    کلیدواژگان: معرفت شهودی، آموزه های دینی، آداب تغذیه، قرآن
  • زهرا شفیعی*، سید حجت موسوی، عباسعلی ولی صفحات 49-67
    سابقه و هدف

    گردشگری پزشکی (تندرستی) بر پایه ی منابع طبیعی (دریاچه های نمکی، چشمه های آبگرم و معدنی ،گل ، لجن درمانی، گیاهان دارویی) استوار می باشد. هدف پژوهش حاضر مکان یابی مناطق مستعد توسعه ی گردشگری پزشکی (تندرستی) دریاچه ی نمک آران و بیدگل با تاکید بر احداث سایت نمک درمانی به روشAHP  و با استفاده از GIS است.

    نتایج

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن تحلیل داده های مکانی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به دو روش مطالعات میدانی و استفاده از نقشه های پایه و تصاویر ماهواره ای می باشد. ابتدا معیارها و زیر معیارهای مدل مکان یابی جهت احداث سایت نمک درمانی تعیین گردید. سپس امتیازدهی آن ها از طریق مدل تحلیل سلسله مراتبی و نظرات کارشناسی انجام شد. پس از تهیه ی لایه های رقومی شاخص ها و اعمال امتیاز حاصل از مدل به آن ها، لایه های وزن دار معیارها به دست آمد که تلفیق آن ها منجر به تهیه ی لایه ی متناسب سایت نمک درمانی شد. نهایتا به منظور تعیین مکانی بهینه ی تناسبی، دامنه ی امتیاز لایه های تناسبی به 5 الویت طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که مساحت طبقات دارای پتانسیل احداث سایت نمک درمانی شامل؛ فاقد پتانسیل 3056، کم پتانسیل 1919، پتانسیل متوسط 10973؛ پتانسیل زیاد 3413؛ پتانسیل خیلی زیاد 1357 کیلومترمربع است.

    نتیجه گیری

    نتیجه ی مدل مکان یابی حاکی از این مطلب است که سطح قابل قبولی از دریاچه ی نمک دارای پتانسیل بالا برای مدل طراحی شده را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری تندرستی، مکان یابی، دریاچه ی نمک
  • نگین قوام زاده، سارا جعفریان، لیلا ناطقی* صفحات 68-80
    مقدمه

    امروزه تقاضای مصرف‌ کنندگان، برای استفاده از غذاهای سالم‌تر که در درمان و پیشگیری از بیماری‌ها مفید باشد، افزایش یافته است. توجه صنعت غذا به این گونه غذاهای عملگرا، سبب ایجاد نسل جدیدی از محصولات با سطح جدیدی از ترکیبات مفید شده است. همچنین با توجه به دریافت میزان کم اسیدهای چربی ضروری و آنتی ‌اکسیدان‌ها در رژیم غذایی روزانه، نیاز به جبران آن با مصرف غذاهای حاوی این ترکیبات است. در این میان امروزه در جامعه نوشیدنی‌های مخلوط شده از جایگاه به خصوصی برخوردار می‌باشند. لذا هدف از این پژوهش، تولید یک نوشیدنی فراسودمند جدید با استفاده از مغز گردو، بر پایه پودر آب پنیر و اینولین بود.

    روش‌ها

     بدین منظور فرمولاسیون این نوشیدنی شامل مغز گردو (3، 5 و 7 درصد)، پودر آب پنیر (5، 10 و 15 درصد وزنی) و اینولین به عنوان پری ‌بیوتیک و بهبوددهنده خواص حسی (1/0، 2/0 و 3/0 درصد وزنی) برای بررسی خواص فیزیکو شیمیایی (درجه بریکس، ویسکوزیته، pH و ماده خشک) و خواص  حسی (طعم و مزه، بافت و پذیرش کلی) توسط روش سطح پاسخ بهینه‌یابی شد.

    نتایج

    بررسی خواص فیزیکو شیمیایی نشان‌دهنده اثر بالای میزان پودر پنیر بر ویسکوزیته نوشیدنی تولیدی و اثر کاهش دهنده مغز گردو بر pH و افزایش‌دهنده آن بر درجه بریکس نوشیدنی‌های تولیدی بود. نتایج بیانگر اهمیت بالای عامل پودر آب پنیر در اکثر خواص حسی بود. همچنین برهمکنش پودر آب پنیر- اینولین مهم ترین برهمکنش در آنالیز برهمکنش‌ها بر خواص حسی شناخته شد.

    نتیجه‌گیری

     در حالت کلی نتایج نشان داد که محصول حاوی 5 درصد پودر آب پنیر، 7 درصد مغز گردو و 3/0 درصد اینولین بهترین نتیجه را از نظر خصوصیات فیزیک و شیمیایی و ویژگی‌های حسی داشت.

    کلیدواژگان: آب پنیر، اینولین، مغز گردو، نوشیدنی فراسودمند
|
  • Mehran Nouri *, Mohammad Faghei Shahrbabaki, Danial Salehi, Zeinab Sadeghian Motahar, Ehsan Parandi, Saeid Soheylinia, Mohammad Taghi Moghanian Pages 1-13
    Introduction

    Water holding capacity, emulsification properties, cooking loss and texture are important ‌‌pHysical characteristics of processed meat products. There are several ways to enhance these characteristics, including improving the production methods (such as tumbling, mixing and cooking optimization) and optimizing the formulations. Nowadays, several types of functional ingredients are incorporated in meat products formulation. The main functional ingredients used in meat products are inorganic salts (such as sodium chloride, ‌‌pHos‌pHate, citrate and carbonate), plant proteins (such as soy, wheat and pea proteins), animal proteins (such as caseinate and albumin), starches (such as potato and corn starch) and hydrocolloids (such as carrageenan and alginate). Thus, in this context, the main functional ingredients which have significant effects on the ‌‌pHysical quality of meat products are introduced. In this research, old and new scientific reports are used from various published books and articles.

    Results

    Nowadays, functional ingredients are used in formulations, in order to enhance the ‌‌pHysical properties of meat products. This material is prepared from different organic and inorganic sources. Common dosages of functional ingredients may be different depending on product type. For instance, sodium ‌‌pHos‌pHate, sodium chloride, potato starch and carrageenan are used respectively 0-0.5, 0.5-2, 1-4 and 0-5 % (w/w).

    Conclusion

    In order to produce a meat product with acceptable ‌‌pHysical properties, it is essential to use functional ingredients such as inorganic salts, plant proteins and starches.

    Keywords: Sausage, Proteins, Starches, Hydrocolloids, Salts
  • Zahereh Ayazi Rostamkolaee * Pages 14-22
    Introduction

      The creation of the universe is based on perfectionism. Man, who is the noblest of God's creatures, has the greatest benefit from perfection in the universe. There are four dimensions to human life, the soul, the mind, the body, and the psyche, in which achieving perfection in each of them is considered success to him, but true perfection depends on the balanced growth of these four dimensions. Halal food is one of the most important factors for human growth and perfection in all aspects of his existence.

    Methods

    The present article investigates the effect of halal and haram food on human personality and the formation of his behavior by descriptive research method and using library resources.

    Results

    The quality of food, when it acquires value, will have a direct impact on the human body and soul. Halal and Tayeb food, in the most important effect, provides the ground for doing righteous deeds, which have very wide effects on human success. Also in the spiritual dimension, good food causes human inner enlightenment and on the contrary, destroys human faith.

    Conclusion

    According to the definitions of Islam, nourishment includes food, clothing, hearing, sight, speech, behavior, and thought. Each of the types of nourishment mentioned affects one dimension of human beings.

    Keywords: Success, personality, identity, perfect man, Halal food
  • Ali Adabi Charami *, Hossein Adabi Charami Pages 23-35
    Introduction

    ‌‌ The concept of halal is reminiscent of any product that has a high health index. This product includes consumer products, services, or interactive systems. One of the interactive systems between human beings is the legal system based on which human interactions will have order and coherence and the rights of individuals will not be violated. There are many legal systems in the world, most of which are based on liberal thinking. On the other hand, justice is the main pillar of law in all legal systems. The definition of justice from the perspective of liberal schools is changing daily due to shortcomings and inefficiencies. Currently, two theories of distributive justice are highly regarded by jurists around the world. The most important theorist of distributive justice is John Rawls, whose theoretical dimensions of thinking are examined in this article.

    Methods

    The present article tries to explain the concept of halal law by comparative study and descriptive research method and by using library resources by examining the principles of justice, especially distributive justice, and pay attention to the comprehensiveness of halal law.

    Results

    The results of the research indicate the possibility of establishing halal rights with comprehensive and comprehensive indicators.

    Conclusion

    Halal rights can be achieved by aiming the promotion of lifestyle and providing human integrity through justice, freedom, leisure, spirituality, etc.

    Keywords: Halal Rights, Justice, distributive justice, John Rawls
  • Morteza Ammarloo * Pages 36-48
    Introduction

    Nutrition is one of the primary things human beings need to survive. Therefore, in religious teachings, especially in the Qur'an, more than 300 verses have been stated about nutrition and its etiquette. 

    Methods

     This study tries to explain the eating habits from the perspective of religious teachings that are effective in the study of intuitive knowledge by using verses, narrations and related books. This research has been done by library study method and the necessary information has been collected and analyzed; Therefore, the research method in this article is descriptive-analytical.

    Results

     The importance of intuitive knowledge and nutrition and observance of its etiquette has been stated in religious texts, especially the Qur'an, and one of the influential factors for studying intuitive knowledge, which is theology, is the observance of nutritional etiquette. In this research, an attempt has been made to present what the author considers to be the main feature in the study of intuitive knowledge related to nutrition. These characteristics, relying on religious teachings, are: halal food, fasting, eating less, having divine intention and motivation in eating, and mentioning Bismillah, all of which have been mentioned as creative factors.

    Conclusion

    One of the types of human cognition is intuitive cognition, and to reach this stage of cognition, each person must try to remove the veils. One of the underlying factors in achieving intuitive knowledge is nutrition etiquette, which has a special place in the divine teachings, and the preservation and observance of nutrition etiquette in the Qur'an, the narrations of the Infallibles (AS) and the words of religious scholars have been emphasized, including Being halal, fasting, eating less, having divine intention and motivation in nutrition and mentioning Bismillah cause the enlightenment of the heart and the result is the study of intuitive knowledge that is recommended in religious texts.

    Keywords: intuitive knowledge, religious teachings, nutrition etiquette, Quran
  • Zahra Shafiei *, Sayyed Hojjat Mousavi, Abbasali Vali Pages 49-67
    Background and objective

      Health tourism is based on natural resources (salt lakes, hot springs and minerals, mud, sludge therapy, medicinal plants). This study aims to locate areas prone to developing health tourism (salt) Salt Lake. Aran and Bidgol with emphasis on the construction of salt therapy sites by AHP method and using GIS.

    Results

     This research is an applied type and its method is spatial data analysis. The method of data collection is two methods of field studies and the use of basic maps and satellite images. First, the criteria and sub-criteria of the location model for the construction of a salt therapy site were determined. Then, their scoring was done through a hierarchical analysis model and expert opinions. After preparing the layers of the indicators and applying the points obtained from the model to them, the weighted layers of the criteria were obtained, which combined led to the preparation of a suitable layer for the salt therapy site. Finally, to determine the optimal proportional location, the range of proportional layers was classified into 5 priorities. The results showed that the area of floors with the potential to build a salt therapy site includes; No potential 3056, low potential 1919, medium potential 10973; High potential 3413; The potential is very high 1357 square kilometers.

    Conclusion

    The result of the location model indicates that the acceptable level of the Salt Lake has a high potential for the designed model

    Keywords: Health tourism, Location, Salt Lake
  • Negin Ghavam zade, jafariyan sara, leila Nateghi * Pages 68-80
    Introduction

     Today, the demand of consumers for using healthier foods that are useful in the treatment and prevention of diseases has increased. The food industry's focus on such pragmatic foods has led to a new generation of products with a new level of beneficial compounds. Also, due to the low intake of essential fatty acids and antioxidants in the daily diet, it is necessary to compensate by consuming foods containing these compounds. In society today, mixed drinks have a special place. Therefore, this study aimed to produce a new beneficial drink using the walnut kernel, based on whey powder and inulin.

    Methods

     For this purpose, the formulation of this drink includes walnut kernel (3, 5 and 7%), whey powder (5, 10 and 15% by weight) and inulin as a prebiotic and sensory properties improver (0.1, 0.2 and 0.3 % by weight) was optimized for physicochemical properties (degree brix, viscosity, pH and dry matter) and sensory properties (taste, texture and general acceptance) by the response surface methodology.

    Results

     The study of physicochemical properties showed a high effect of whey powder on the viscosity of the produced beverage and a decreasing effect of walnut kernel on the pH and increasing it on the brix of the produced beverages. The results showed the high importance of whey powder in most sensory properties. Also, whey powder-inulin interaction was recognized as the most important interaction in the analysis of interactions on sensory properties.

    Conclusion

    In general, the results showed that the product containing 5% whey powder, 7% walnut kernel and 0.3% inulin had the best result in terms of physicochemical properties and sensory properties.

    Keywords: Whey Powder, Inulin, Walnut kernel, Functional drink